Budyń jaglany z truskawkami na gorąco

Witajcie po długiej przerwie. Moja nieobecność spowodowana była wielkimi zmianami w życiu prywatnym, m.in. przyjściem na świat nowego członka rodziny. Powróciłam i mam nadzieję, że zostanę na dłużej i że czas pozwoli mi na regularne blogowanie, bo bardzo mi tego brakuje. Dziś powracam do Was z bardzo prostym, a zarazem zdrowym przepisem na podwieczorek, deser czy śniadanie. Mam domownika, który kasz nie lubi, więc pomyślałam, że oszukam go, robiąc z kaszy budyń. Okazało się to strzałem w dziesiątke, bo bardzo smakowało.



Składniki na dwie porcje:

- kasza jaglana ok. 3/4 szklanki
- woda do gotowania 1 szklanka
- mleko 1 szklanka
- szczypta soli
- 2 garście truskawek (świeże lub mrożone)
- 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru

 Przygotowanie:

Wodę, mleko, kaszę i sól nastawić na gazie i gotować ok. 20-25 minut do czasu , gdy kasza będzie miękka. Wcześniej proponuję kaszę opłukac w zimnej, a potem we wrzącej wodzie, aby pozbyć się goryczy. W osobnym rondelku podgotować truskawki, aż puszczą sok i dodać do nich cukier trzcinowy, czekać aż się rozpuści. Ugotowaną kaszę zblendować na gładką konsystencję. Sosik truskawkowy polać po budyniu jaglanym. Gotowe!

Smacznego!

Dajcie znać czy lubicie tego typu deserki.

Pozdrawiam
Monwa<3 :*

1 komentarz:

  1. Robiłam sobie takie pychotki do pracy w lecie:D bardzo lubię kaszę jaglaną! w sumie każdą kaszę lubię;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 monwapl , Blogger